Hiç ot yiyen bir kedi veya köpek gördünüz mü? Gördüyseniz, nedenini merak etmişsinizdir. Pek çok vahşi hayvan, sindirimlerine yardımcı olmanın yanı sıra hastalıkları önlemek veya kontrol altına almak ve parazitleri vücutlarından atmak için doğal maddeler tüketir. Bu duruma zoofarmakognozi denir. Gelin bu mucizevi durumu birlikte detaylı inceleyelim?
Kaynak:https://theconversation.com/When-monk…
Koruyucu ya da tedavi edici işlevi olabilen bu uygulama; şifalı bitki ve toprak tüketimi gibi çok çeşitli davranışları içerir.
Kara aslan demirhindi, Brezilya Atlantik ormanına özgü ve şu anda tehlikede olan küçük bir neotropik primattır.
Sahada, sonraki hormonal tahlil için davranışsal veriler ve dışkı örnekleri toplamak üzere Atlantik ormanının bölümleri içindeki birkaç demirhindi kümesi izlendi.
Her şeyden önce, bu tıpta yaygın bir davranış olan bölgelerini işaretleme jestini yaptıkları düşünülüyordu. Kısa bir süre sonra bu davranışın başka bir şey olduğu anlaşıldı.
Ekipten bir botanikçi, klasik tıpta antibiyotik, iltihap önleyici ve parazit önleyici özellikleriyle bilinen bir ağaç olan ‘myroxylon peruiferum’ adlı bir cabreúva türü olduğunu doğruladı.
Toplamda on farklı türün bu ağaçların gövdelerindeki reçineyi ovduğu veya yaladığı gözlemlendi. Bunlar, ocelot, yakalı karıncayiyen, halka kuyruklu coati, tayra, yakalı pekari ve kırmızı daguet dahil olmak üzere birkaç sembolik neotropik memeliyi içeriyordu.
Pekari tipinin ise çiftler halinde birbirlerinin kürklerine reçine yaydıkları ortaya çıktı.
Adını bu ağaçtan alan Brezilya’nın Cabreúva şehri, bu nedenle Brezilya Atlantik Ormanı sakinleri için ortak ve kozmik bir eczaneyi temsil ediyor olabilir.
Hangi hayvanlar zoofarmakognoziden yararlanabilir?
Zoofarmakognozi hangi fiziksel sorunlara yardımcı olabilir?
Zoofarmakognozi hangi davranışsal sorunlara yardımcı olabilir?