AFAD BAŞKANI SEZER: 10 MİLYON METREKAREDE KONTEYNER ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
AFAD Lideri Yunus Sezer, depremin ikinci gününden itibaren konteyner kentler konusunda yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, “10 milyon metrekarelik alanda konteyner altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz ve şu ana kadar 308 konteyner kent planladık. an.”
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta depremden etkilenen illerdeki kırsal mahalle ve köylere kurulması planlanan 65 bin adet katlanabilir konteynerin montajına Kahramanmaraş’ta başlandı. Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Güzelyurt Mahallesi’nde kurulan konteynerlerin yanına tuvalet ve banyolar bırakılıyor. Kentin koordinatör valiliğine atanan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile konteyner suram çalışmalarını yerinde inceleyen AFAD Lideri Yunus Sezer, 6 Şubat’ta büyük bir afetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. dünya tarihinde olağanüstü. Afetin büyüklüğü ile orantılı olarak hem müdahale hem de sonrasında kesintili barınak konusunda çok çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Sezer, şu ana kadar bölgede 760 bin çadır kurulumunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Sezer devam etti:
“222 çadır kentimiz var. Yine bireysel çadırlarımız konutların önünde, isteyen tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk günden itibaren hem içeriden hem de dışarıdan çadır tedarik ediyoruz. Şu anda prestijiyle hem yurt içinde 5.000, hem de yurt dışında 6 çadırın ikmalini sürdürüyoruz.Buradaki depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını uçak, sürekli tren ve deniz yoluyla karşılıyoruz. Konteyner şehirler açısından depremin ikinci gününden bu yana yoğun bir çalışma ve 10 milyon metrekarelik bir alanda konteyner altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz ve şu anda 308 konteyner şehir planladık ve yılın 2. ayında olmamıza rağmen deprem, şu an 72 bin konteyneri sahaya indirdik. Kırsalda 3.500-3.600 civarında konteyner kurduk ama talepler ağır ve daha sonraki afetlere pratik çözümler üretmek için ‘Katlanabilir Konteynerler’ adını veriyoruz. Kendimizin de kullanabileceği, vatandaşa bırakabileceği, kırsala kurabileceği bir konteyner modeli geliştirdik. Bugün Kahramanmaraş’ta koordinatör valimiz Sakarya Valisi ve ekibi ilk kurulumlarını gerçekleştirdi. Burada köylülerimizin ihtiyaçları ve tercihleri biraz daha farklı. Kırsalda kurduklarımızın lokasyon noktasında pratik analizler geliştirmek gerekiyor. Her alan konteyner kurulumuna uygun olmadığı için bu açılır kapanır konteynerler ve vatandaşlarımız tuvalet ve banyoları dışarıda istemiş ve tercih etmiştir. O bakımdan bugün onların tercihleri noktasında kurulumları gerçekleştirmekteyiz. Bugün Kahramanmaraş’ta ilk kez başladık. Mayıs ayının ilk haftasına kadar 10 binin üzerinde konteyner kurmayı planlıyoruz. Bu noktada sadece Kahramanmaraş’ta değil 10 ilimizde 10 binin üzerinde köyümüz var. 10 binin üzerinde olan köyümüze yerleştireceğiz.”